Krokad väska

 
Nu är äntligen den krokade väskan klar. Det är ett jättejobb om man ska ska vara ärlig så det blir inte för många gjorda av dessa med tanke på att priset i relation till arbetsinsatsen är alldeles för låg. 
Denna här är beställd av en kollega och hon önskade sig en lila väska utan något på. Hoppas nu hon blir nöjd. 
Väskan är krokad i enkel krokmaska och den är jätteenkel. Man lägger helt enkelt upp maskor till önskad bredd och så krokar du på för kung o fosterland tills den har dubbel längd. Därefter virkar jag ihop sidorna med smygmaskor. På denna varianten har jag därefter virkat 4 v fm runt öppningen och därefter krokat remmar som jag slutligen sytt på. Simsalabim så var det klart. Det som är tidsödande är ju själva krokandet. Till denna väskan har jag använt mig av Himalays mercan garn och jag har använt mig av dubbelt garn så två nystan har löpt parallellt hela vägen. Här gick det åt exakt 300 gram garn förutom en halv meter som var över puhh vilken tur. 
 
Idag var första lediga dagen efter lång vecka så det fick bli städning och tvätt hela förmiddagen. Jag fick också plockat nästan ett kilo hallon. 
Jonna och Julia tittade förbi då Jonna skulle hämta utlovad krusbärskräm. Det blev en kopp kaffe med hembakat knäcke och sedan for de iväg igen.
Stellas kompis Alva var här och de lekte några timmar. På eftermiddagen kom Linda förbi och när Jörgen kommit hem tog vi en liten efterlängtad tjejrunda på Väla. Det var längesedan Linda har luftat denna kärringen så det var väldigt njutningsfullt :-).
Jag fyndade litegrann.... 2 supersnygga klänningar på MQ i märket Sunshine, jag tycker ofta de har jättefina saker och till humana priser (dessa var 50%). Jag hittade också ett par supersnygga gubbyxor eller chinos på Hm som satt jättebra. 
Vi bestämde oss för en fika och delade på en räkmacka. Det märks att jag inte är ute och äter så ofta för jag fick nästan slag då räkmackan kostade 98kr??!! Jag skulle ju inte teckna aktier i fiskaren och hans fru utan bara smaska i mig några ynkliga räkor......nåväl trots det hööga priset så var den faktiskt inte godare än en vanlig räkmacka men den slank ner.
Sedan bar det hem med den fina lasten av nya kläder och väl hemma fick jag avslutat väskan ovan vilket är jätteskönt då den stulit mycket tid. 
 
Nu ska jag börja med en tröja som Jonna har beställt och därefter blir det ett par virkade converse som är önskade av en annan tjej. Efter det så väntar ännu en pippitröja till min kollega som hon ska få till sitt äldsta barn för att matcha den som hon får till sin nyfödda :-).
 
Bäst att sätta fart tjippohej :-)

Mönster pippitröja

 
Jag har stickat en pippitröja i otraditionell färgställning vilket inte behöver vara sämre :-). Just denna är i storlek   3 mån. Den ska bli en present till en kollega som snart ska ha barn. Jag har kluddat ner mönstret till tröjan om du är sugen på att göra den.
 
Mönster: ( syns också på bilden)

v 1: 1 m mönsterfärg1, 1 m bottenfärg 
v 2: lika som varv 1
v 3: 1 m bottenfärg, 1 m mönsterfärg 1 ( så att vitt hamnar på rött, och tvärtom)
v 4: lika som varv 3
v. 5-18 bottenfärg
v. 19: 1 m mönsterfärg2, 1 m bottenfärg 
v.20: lika som varv19
v.21: 1 m bottenfärg, 1 m mönsterfärg 1 ( så att vitt hamnar på blått, och tvärtom)
v.22: lika som varv21
v.23-36 bottenfärg
Upprepa dessa 36 mönstervarv.

Det ska alltså vara 6 varv vitt innan första mönsterbården. Och 14 varv vitt mellan varje mönsterbård. 

Bakstycke:
Lägg på st 3 med bottenfärg upp 59 m, och sticka resår 1r och 1a i 5v. Byt till st 3½ och sticka slätst i 6v, och därefter mönster enligt ovan.När arb mäter 24cm sätt de mittersta 17 m för nacken på en avmaskningsnål , och var sida stickas för sig. Avm ytterligare 2-2-1 m i varje sida. Totalt 16m kvar i var sida som avmaskas 2 varv efter sista minskningen

Framstycke:
Lägg upp och sticka lika som bakst tills arbetet mäter 17 cm. Då avm för spundet den mittersta m, och var sida stickas för sig. När arbetet mäter ca 22cm avm du för halsen 9-2-2 i varje sida vartannat varv. När framstycket är lika långt som bakstycket avmaskas arbetet löst. Sticka den andra sidan lika men åt motsatt håll.

Sy ihop axlarna från avigsidan.

Ärmar: 
Lägg på st 3 och bottenfärg upp 35 m, och sticka resår 1r, 1a i 5 v. Byt till st. 3½ och sticka slätst i 6 v, och därefter mönster enligt ovan. När arb mäter 3 cm ökas i var sida innanför kantm. Fortsätt öka på detta sätt vart 4:te v, totalt 8 ggr = 51 m. När arb mäter 15 cm avm samtliga m.

Spund och halskant:
Plocka med st 3 och bottenfärg upp ca 18 m från rätsidan utmed vänster sida av spundet. Sticka 1 rätt v från avigsida. Maska av. Sticka en likadan kant utmed höger sida.
Plocka med rundst. 3 och bottenfärg upp m runt halsringningen och sticka resår 1r, 1a i 3v. Avmaska löst i resår

Montering:
Spänn ut delarna efter angivna mått mellan fuktiga dukar och låt torka. Sy i ärmarna. Sy ihop sid och ärmsömmar. Sy fast kanterna nertill i spundet. Gör evetuellt 2 snoddar och fäst dem upptill i spundet.
 
 
 
 
Lycka till och hör av er om något är oklart :-)
 
 
 
 

Låång dag

Det blev cykel till jobbet och redan strax innan halv åtta var det ordentligt varmt så cykelturen var helt underbar och utsikten över Ven/Danmark var fantastisk. Kändes inte speciellt stimulerande att behöva jobba 12 timmar då med tanke på att värmen tydligen ska ta slut redan imorgon. 
 
Eftersom jag har tystnadsplikt så har jag inte så mycket att säga om de tolv timmarna på jobbet utom att jag har pysslat med det jag ska och så har jag kört lite statistik från juni månad. 
 
Ett par gånger om dagen har vi något som heter MEWS-rond och tar man upp det som är av vikt för att fånga patienter som håller på att försämras i tid. Min Linda jobbade ikväll och jag kunde inte låta bli att leka paparazzi hehe. Så så här såg det ut när vi kom upp till hennes avdelning
 
En härlig samling flickor med dottern i mitten <3
 
 
och så en liten närbild kunde jag väl inte motstå heller :-). Som mamma kan man bara vara stolt när barnen fixat allt, jobb, boende osv. 
 
Min kära Hannah sitter just nu i någon skog på ett convent men enligt ett sms jag fått i veckan har hon det bra så jag hoppas hon ringer på söndag när hon är hemma och uppdaterar lite..
 
Det blev cykel hem från jobbet med, en dusch och nu lite förberedelser inför en ny arbetsdag imorgon innan OS-invigningen för den vill jag inte missa. 
 
Tjippohej
 
 

Vackert väder :-)

Vilket underbart väder att få vakna till nåja vakna och vakna av vissa skäl så somnade jag aldrig så jag behövde i och med det inte heller vakna. Det var i alla fall en underbar start på en ny dag.
 
Jag fick plockat de sista krusbären som blev till kräm
 
och så fick jag plockat hallon och rabarber som blev till en smaskig paj där det serverades vaniljsås till. Jag hann inte fota pajen för den försvann snabbt :-)
 
Stella och jag tog Nicke i koppel och så fick han bestämma vart vi skulle gå, nästan i alla fall. Stella bestämde mest och då är det bara att hänga på även om man är en katt.
 
På eftermiddagen hade jag lovat att vi skulle fara in till Helsinborg och kolla in festivalen. Den unga damen såg ut så här när hon var resfärdig 
 
Jörgen hämtade oss och så åkte vi in till Helsingborg och parkerade ovanför Kärnan. Det är inte klokt så  mycket vacker vi har nära oss. Problemet är väl att man tänker inte på det eftersom man är så van att se denna underbara omgivning.
 
Vilken prunkande grönska...
 
Det är något särskilt med näckrosor tycker jag... jag känner nästan lukten av Timotej för er som kom ihåg det schampot och så ser jag den vackra älvan med sitt långa hår som nästan hänger ner i vattnet. 
men här fanns ingen älva och faktiskt ingen näcken som spelade heller men jättefint var det i alla fall
 
 
Häftigt med takåsarna när man står och tittar ut mot Danmark.. hur ofta tänker man på hur unikt det är.
 
och så kärnan.... mitt i stan... vem kan väl gissa som inte vet....
 
och så var det dags att bege sig ner för trapporna och komma till markplan igen och vardagslivet med trafikens ljud och människors mingel... ett stenkast nedanför finns allt. men här uppe stannade tiden för en kort  stund
 
 
Stella hittade en jättefin fontän som barnen råkade klafsa runt i. Det är något visst med barn och vatten..
 
När vi gick i stan så drogs jag som en magnet mot Stadium. Jag kände vittringen..... av nike freerun.... kanske.... kanske inte .... men kanske i alla fall...... eller kanske inte?
 
jodå jag är numera en stolt ägare av Nike freerun tjohooooooooo snälla knä se till att bli bra nu för jag måste springa!!!!!!!!!!! Jag har tittat på dem hela dagen (på fötterna) så det är bara tur att jag inte trampat ihjäl alla småbarn eller hundar. Att jag inte krockat med motgående gångare. Att jag inte är överkörd av någon bil eller lastbil. Att jag inte har ramlat i sundet. Att alla lyktstolpar är intakta... Jag är lycklig över mina skor och de är numera i samma älsklingsklubb som min Garmin klocka, min mobil och min racercykel. Jag är helt enkelt kär <3
 
Det blev såklart en langos på karnevalen och denna var perfekt. Inköpt hos Ilonas på mattorget. Där handlar jag varje åt och det är en given vinnare. Det blev en karusell åt Stella och sedan promenixade vi lite. Stella är just nu i sin 6 års orosperiod så hon är inte riktigt i fas med sig själv och livet just nu. Det är inte enkelt att vara 6 år när världen är så stor. Vi fick plötsligt bryta och ge oss av hem i stället. Hon fick en ballong av Moderaterna och den gick i alla fall hem men..... när vi väl kom hem efter att vi varit på coop och införskaffat lite mat så hände detta...
 
ser ni den lilla vita pricken över taket? det är Stellas ballong hua.... det blev en mycket stor tragisk bortgång av denna otroligt plötsligt älskade helt unika ballong....som helst skulle ersättas genom att vi hade ringt 112 och fått hit en ny på studs för att lindra denna enorma förlust.... jag tror inte att det hade funkat så bra så det fick bli väldigt sorgesamt en bra stund i stället... med löfte om nya framtida ballonger och då kanske i olika färger rent av... så till slut lindrades sorgen något men inte helt.
 
Nu har jag fixat basilikatorsk i ugn med hollandaisesås, kokt potatis, morötter, blomkål och gröna ärter som ska följa med till sjukhuset imorgon och övermorgon eftersom jag ska bo där nu fredag lördag o söndag. Dvs 3 x 12 timmar så det får bli belöningen för långa jourpass :-). Lite krusbärskräm kanske också flyttar med, vem vet.
 
Nu ska jag titta på mina vackra skor, handarbeta lite och dricka te för cykeln har jag redan fixat inför morgondagen.
 
Tjippohej alla 

Liten mönsterstickad kofta 0-3 mån

 
 
 
Parallellt med väskan som jag håller på med till en kollega fick det bli en liten babykofta. Den är i storlek 0-3 mån och mönsterstickad. Garnet är supermjukt och den kan tvättas i 40 grader. Den har ingen ägare utan jag tänkte om ingen faller för den nu så kan den följa med mig på julskyltningen där jag ska sälja lite saker. Det gäller att börja få ihop lite grejor nu när jag tack vare Lotta fått möjligheten att få medverka på Landoras julskyltning i Folkets hus och innan man vet ordet av så är det snabbt som ögat första söndagen i december hahaha.
 
Det blev cykel till och från jobbet idag då jag måste vänta med löpningen några dagar i hopp om att mitt "löparknä" ska läkas. Jag kan inte påstå att det var helt smärtfritt att cykla men jag tar det lite försiktigare än vad jag brukar. Känns superstressande att inte få springa och ännu mer stressande att inte fatta vad jag gjorde för fel så jag kan undvika liknande i framtiden. Eva bytte av mig på jobbet och det var jättekul att få träffa henne igen efter semestern :-). Den lilla aloe veran jag hade med hem från spanien fick då komma till sin nya mamma eftersom det var Eva som skulle ha den.
 
Imorgon är det ledig dag så då ska en massa traderapaket packas då 20 auktioner gick ut idag. Vi ska även iväg och bada på Härslövsbadet och inför kvällen är det laddat med en engångsgrill så om vädret blir så fint som de lovat får det bli en utflykt till stranden med korvgrillning på menyn..
 
Hej svejs

Mönster virkade converse

 

 

 

VIRKADE BASKETSKOR FÖR BABY

 

Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) Super Soft Cotton Ca 8(9)10 cm

arb=arbetet, lm=luftmaska, hst=halvstolpe, mb=maskbåge, fm=fast maska, m=maska, mf=mönsterfärg, bf=bottenfärg, tills=tillsammans, sm=smygmaska

Fasta maskor (fm): Nedtag i nästa m, omslag, dra igenom garnet (= 2 m på nålen), omslag, dra garnet genom båda m. 2 fm tills: Nedtag i nästa m, omslag, dra igenom garnet, nedtag i nästa m, omslag, dra igenom garnet (= 3 m på nålen), omslag, dra garnet genom alla m. Halvstolpe (hst): Omslag, nedtag i nästa m, omslag, dra igenom garnet (= 3 m på nålen), omslag, dra garnet genom alla m.

 

Sula:

Lägg med virknål nr 3.5 och bf upp 18 lm. Varv 1: Börja i 3:e lm och virka 1 hst i varje lm, men i sista lm virkas 4 hst (ökning för tån), fortsätt virka 1 hst i varje lm på andra sidan om lm-kedjan, i sista lm virkas 2 hst (ökning för häl), sluta med 1 sm i 2:a lm.

Varv 2: Virka 2 lm, 1 hst i 1:a hst, 2 hst i 2:a hst, sedan 1 hst i varje hst fram till tån, där virkas 2 hst i vardera av de 4 mittersta hst (tån), fortsätt virka 1 hst i varje hst på andra sidan, i de 2 sista hst virkas 2 hst i varje hst (häl), sluta med 1 sm i 2:a lm i början av varvet.

Varv 3: Virkas lika som varv 2. ( ibland gör jag ett litet varv mellan varv 3 och 4 som består av en fm i alla maskor för att få lite större sko)

Varv 4-5 (sulans sidokant): Virka 2 lm, sedan 1 hst i varje hst (utan ökningar) med nedtag i bakre mb samt mb på baksidan av arb (mb från varvet innan), sluta varje varv med 1 sm i 2:a lm i början av varvet. Ta av garnet och fäst trådarna.

Man kan även byta ut varv 4 -5 (sulans sidokant) med varv 4-7 och välja göra dem i fm istället för hst för att få en stadigare sko vilket jag tycker är bäst 

Tå: 

Tån börjar virkas i de 5 mittersta m på sulans ena kortsida.

Varv 1: Virka 2 fm i första msk och i sista msk = 7 msk

 Varv 2: Virka 2 fm i första och sista varvet = 9 msk

Varv 3: 1 fm i varje fm =9 msk i 8 varv

Tag av garnet och byt till färgen som skon ska ha och virka fm i fm i totalt 12 varv. Maska av

sy fast tungan i de 7 fm närmast den på båda sidorna. på själva sulkanten

Skoskaft: Varv 1:  Virka fm i alla msk även i den första dvs den 7:e från tungan så att både tungan och skon delar på första maskan.

Varv 2 virka fm i samma fm som förra varvet

Varv 3 till 12 en fm i varje men minska en msk i början av varje varv. Du kommer slutligen att ha ca 25 msk kvar totalt när skon är färdig vilket är lagom bredd för en babyfot

Skosnöre: Klipp 1 tråd ca 130-150 cm lång, gör en snodd genom att först tvinna den enkla tråden hårt och sedan vika den dubbel så den snurrar ihop sig. Knyt en knut i ändarna. Alternativ 2 virka en lång rad med luftmaskor till passande längd. Trä i snodden som skosnöre.

Märke: Lägg upp 2 lm med bf, virka 8 fm i 2:a lm, sluta med 1 sm i 1:a fm. Ta av och fäst garnet. Sy några stygn till en stjärna med mf  och sy fast märket på skons utsida. Sy i med svart tråd en söm strax vid övergången mf och bf samt mittemellan mf och sulans botten. se bild.

 

Här får ni min tolkning av de virkade converse skorna som jag hade lovat. Jag har valt att virka en tunga också till skillnad från de mönster man annars hittar  för att få skon så likt en riktig converse som möjligt. Välj själv om du vill sluta skon efter minskningarna för att få den låga versionen eller alternativt lägg till några varv så du får den höga modellen. Jag har även ökat på sulans första msk till 22 och fortsatt utifrån det för att göra en dagissko när barnet blivit så stort. För att förhindra att skon blir hal kan man på bla panduro köpa gummimassa till att sätta under tex skor.

 

Lycka till och hör av er om det hänger upp sig för er. Jag är inte så duktig på att skriva mönster så jag hoppas ni tar er igenom det i alla fall :-)

 
 

 

 
 

Pippitröja

Igår kväll skrev jag mitt inlägg tre ggr. Laddade upp samma bilder och varje gång jag tryckte publicera försvann alltihopa. Det är fruktansvärt frustrerande när man är van att kunna lita på sitt nätverk. Så efter tre försök och över en timmes arbete fick jag till slut ge upp. Vänta är inte heller min stora styrka om man säger så då jag tillhör släktet jalla jalla.
 
Det blev en stor dag för Stella som tappade sin tredje tand. Nåja tappade och tappade. Den var lös och då sa jag att om Bodil varit här så hade hon dragit ut den. Jasså? sa Stella och tog in två fingrar i munnen och drog ut tanden. Så var det med det :-)
 
 
Pippitröjan blev äntligen färdig och Stella blev jättenöjd. Jag har stickat den i Himalaya Mercan garn och för att inte den skulle bli för bred som jag oftast tycker pippitröjorna är stickade jag den i str 2 år men behöll längderna. Den blev perfekt. Ärmsluten och nederkanten fick avslutningsvis ett varv fm för att inte kanten ska vika sig. Det blir lagom att virka 4fm och hoppa över den 5:e.
 
Stella blev så glad för den så trots att temperaturen var en bra bit över trettio så skulle den absolut med när vi skulle till Alicantes flygplats för att hämta Hannah och Jonte.
Det var nära vi kunde missat deras ankomst för på vägen till flygplatsen hade en förfärlig olycka inträffat och vägen var helt avstängd. En personbil hade troligen kört om en  lastbil med resultatet att den då frontalkrockat med en buss. Tänk dig att smälla rakt in i en buss och sedan få en lastbil i baken. Det fanns inte längre något framsäte så utgången av olyckan var ganska tydlig. Lika skrämmande var gång man ser sånt och man tackar sin stjärna att man inte gav sig av 5 min tidigare....
Det blev en rejäl omväg men till slut var vi framme och som tur var så var planet lite försenat så vi fick i alla fall vänta lite på dem.
 
Vilken lycka i ett modershjärta när man ser sin unge komma gående  och om en sekund är det kramdags <3
Det ska bli underbart att få rå om Hannah dessa dagarna och jörgen blev lika lycklig att få hit sin son så de kan få lite egentid.
 
Det blev poolbad för killarna o Stella direkt när vi kom hem medan jag fixade maten. Hannah höll mig sällskap.
När vi satt ute och åt så fick jag fotat den söta lilla ödlan som bor här
 
När Jonte hade lagt sig kom han ner eter en stund då en kackerlacka av modell monstrum satt på väggen. Den avlivades snabbt o enkelt med spray. Jörgen blev jätteimpad när han såg hur snabbt den dog och först då insåg han kampen mot sprayen och kackerlackorna jag hade haft i badrummet häromdan haha.

RSS 2.0