Stella i kappa o hatt


Så här tjusig blev lilla Stella i sin kappa o hatt. Hon hade inget emot att agera fotomodell :-).

Gratis mönster virkad väst

      Välkommen till Nines-designJag har letat överallt känns det som för att hitta en beskrivning på en väst som skulle vara ganska kort och lite svängd föratt passa både till byxa o tröja som min Stella har på bilden men även vara tuff till en klänning. Jag hittade en del men ingen som såg ut precis så som jag hade tänkt mig.
Jag provade mig fram och resultatet blev som på bilden. Jag har virkat västen i Mercan garn i färgen ecru och kanterna samt blomman är ett grått garn som heter peter pan. På framsidan knäpps västen med en liten tryckknapp. Den är virkad till Stella som är 5 1/2 så du får själv dra ifrån eller lägga till maskor i upplägget så det passar dig.  Denna västen är totalt 63 cm runt om i upplägget. Jag har endast använt mig av stolpar till hela västen. Så den är väldigt enkel och alla kan göra den.
Om du gillar västen så bjuder jag här på mönstret :


Mönster virkad väst


Lägg upp 168 lm.  Virka 1 st i 4:lm från nålen- och i alla de övriga lm varvet ut. Vänd med 3 lm (räknas som 1 st) och virka 1 st i varje m varvet ut = 166 st.
Fotsätt så i två varv, därefter ökar du en m i båda sidorna i 4 varv = 174m
Efter de 4 varvens ökningarna ska du på samtliga varv minska 1m i varje sida och gör det tills dina framstycken består av totalt 16m!
När arbetet mäter 10-11cm delas det för bakstycke o framstycken.

Bakstycket är de 74 mittersta maskorna, minska för ärmhål 1 m i början o slutet av de nästa 7v= 60m. Fortsätt tills ärmhålet mäter 16cm. Lämna de mittersta 22m för hals = 16m i var sida. Virka 2 varv i varje sida. Tag av tråden.

Framstycken minska för ärmhål som på bakstycket. Fortsätt med dina minskningar fram tills du totalt har 16m efter ärmhålsminskningarna och minskningarna framtill. Virka framstycket tills det är lika långs som bakstycket. Lägg framstyckets axlar räta mot räta och virka ihop med sm. Virka det andra framstycket likadant men åt motsatt håll.

Virka ett varv runt om hela arbetet med fm i det grå garnet. På framsidan märker du ut var det passar bäst med en liten tryckknapp för att kunna knäppa västen. Innan du syr i knappen så brodera en liten blomma med enkelt garn av det grå. Sy därefter i tryckknappen. Till blomman på ryggen lägger du upp lm så de räcketr till blomman. Sy enkelt fast den på bakstycket så stor du vill ha den.Virkad sommarhattI helgen har jag pysslat med en beställning på två små hattar. De är virkade enligt beskrivningen som jag bjuder på lite längre ner på sidan. Jag ska skicka dem till de små damerna imorgon och jag hoppas de känner sig fina i dem. Jag har virkat dem i Mercan garn som är 100% acryl men som känns som lenaste bomull. Ett garn som passar bra till barnsaker då du enkelt tvättar det i maskin 40 grader. Men som allt stickat eller virkat ska man ju inte ha sköljmedel i och inte heller torktumla sådana plagg.
Hattarna är ett tydligt bevis på att man behöver inte använda "fina" garner eller bara avancerade tekniker. Ibland är det enkla det vackraste.

Idag ska jag försöka hinna med att påbörja en virkad väska till mig själv. Jag har märkt att när man har en söt klänning eller dylikt kan jag ibland sakna en sådan där liten lagom sak som passar till alla färger. Därför ska jag virka den i flera olika färger så den kan följa med på det mesta. Det kommer bild så småningom

Gratis mönster virkad hattVirkad hatt:

Storlek: 3-6/9-12/18 mån (2-6) år.
Hattens omkrets: 35-38-41 (46-49) cm.

Virknål: Virknål nr 3,5.

Till den största storleken gick det åt knappt 100g

Hatt: Hatten virkas röd på nål nr 3,5. Virka 4 luftm som sedan virkas tills till en ring med 1 sm i 1a luftm. Börja alla v med 1 luftm som ersätter första fastm och avsluta alla v med 1 kedjem. Virka 6 fastm i ringen. Sedan virkas det 2 fastm i varje fastm = 12 fastm. På nästa v virkas så här: * 2 fastm i 1a fastm, 1 fastm i nästa fastm *, upprepa från *-* v ut = 6 ökningar = 18 fastm. Sedan virkas det på nästa v så här: * 2 fastm i 1a fastm, 2 fastm *, upprepa från *-* v ut. Nu ökas på detta sätt på varje v, men det läggs till 1 fastm mellan varje gång det virkas 2 fastm i 1 fastm. Fortsätt ökningen till arb mäter 4-4-5 (5-6) cm från mitten. Sedan ökas det på vartannat v till arb mäter 7,5-8,5-8,5 (10-11,5) cm från mitten och from varannat varv virkade jag ett varv fm och ett varv stp. Ökningen lade jag på fm varvet. Virka nu vidare utan att öka till arb mäter 11-12-13 (15-17) cm från mitten. Sedan virkas det en kant så här: * 2 fastm, 2 fastm i nästa fastm *. Upprepa från *-* v ut. Virka 3 v utan ökningar och sedan virkas nästa v så här: Öka 1 m i var 3e m och sedan virkas det 8 v utan ökningar, avsluta med 1 sm. Klipp av tråden och fäst ändarna

Blomma: Virka 4lm och slut dem till en ring med 1 sm i 1a luftm. På nästa varv virkar du 6fm. Sedan virkar du *1fm, 3lm och en fm i nästa fm*. Nästa varv virkar du i luftmaskbågen *1fm, 4 stp,1 fm* sluta varvet med 1 sm i 1a luftm.

Lycka till

Virka sommarhatt

Vem har sagt att handarbete är töntigt? Jag tycker det finns supermycket jättetufft att hitta på. Just nu håller jag på att designa en virkad sommarhatt med blommor på till barn som ser ut att bli trevlig. Jag tänker lägga ut mönstret när jag är klar och har presenterat en bild på dem. Håll utkik i dagarna :-)

PippitröjaPippitröjan är väl fantastisk, vilken annan tröja har varit poppis under så många år som denna. Den måste vara en levande kult. Jag stickade detta set i mjukisgarn. Sticka 2 1/2 till 3.  Det blev garn över för att göra en mössa också. Den stickade jag på rundsticka för att slippa sömmar och lät bara mönstret från tröjan gå igen i mössan. Jag tycker att den blev lite för "vit" för att vara en perfekt pippitröja som jag nog helst ser i naturvit.

Krokad grandma coatJag fick en beställning av en kvinna som sett mina barnkappor och som gärna ville ha en till sig själv. Jag valde ett garn som heter molly och som är 100% acryl. Just denna gjorde jag figursydd då kunden hade en fin figur som jag tyckte hon kunde framhäva. Kappan är krokad och här finns inget mönster utan jag gick helt och hållet efter hennes personliga mått. Här valde jag att använda enkel krokmaska till strax över midjan för att därefter över bröstet kroka med bikupemönster. Istället för blomknappar som jag har på barnkapporna valde jag att virka in vanliga runda knappar.

Krokad kofta/ nines grandma coatMin krokade kofta i en annan färg. Koftan är krokad i enkel krokmaska och i ett stycke upp till ärmhålen därefter har jag använt mig av bikakemönster för att få en snygg effekt. Ärmarna är rundkrokade för att slippa sömmar. Resultatet blev jättefint tycker jag

Kroka koftaKrokad kofta blev populärt och sålde en hel del. Eftersom det blir så tätt när man krokar så håller den värmen bra. Garnet är 30% ull och 70% acryl så den tål att tvättas i maskin 40 grader. Mönstret är min egen design. Kunden till den blå kappan ville även ha vantar till för att matcha så jag gjorde ett par i vanligt basmönster men lade in några ränder i mudden och virkade en likadan blomma som på kappan och sydde fast. Det blev en snygg matchning

Krokade vantarJag hittade ett mönster från 30-40 talet tror jag på krokade vantar. Jag tyckte att det blev snygg effekt när jag krokade ett bak o framvarv med lila och likadant med vitt. Vantarna är krokade med enkel krokmaska. De är gjorda i ett stycke och sedan ihopsydda

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0