Krokat mobilfodral med virkad blommaKände att jag också ville ha ett litet mobilfodral till min nya telefon så jag slipper få repor på min touchscreen. Den är krokad i enkelkrokmaska som jag visade lite längre ner på sidan och så har jag virkat en blomma som jag sedan sytt fast. Stänger gör jag med en liten fastsydd tryckknapp. Enkelt o lätt :-)

Krokat Iphone fodralIdag blev det ett litet krokat fodral till Iphone. Här har jag krokat med enkel krokmaska och sedan har jag virkat en blomma som jag sytt fast. Stängs görs den med en liten tryckknapp.

Krokat Ipad fodralSåhär blev ett Ipad fodral. Den är krokad och så har jag virkat en liljekonvalj och sytt på. Stänger gör du med en liten knapp som är virkad över en liten boll av plastfolie för att den ska vara så mjuk o lätt som möjligt så den inte kan skada ipaden. Nu är jag ingen ägare av ipad och tänker inte bli heller så denna lilla söta sak är till salu för 200kr. Är du sugen på att bli ägare till detta söta fodral så hör av dig.

Lär dig kroka, enkel krokmaska. Steg 1

Välkommen igen här ska jag på ett enkelt sett försöka med ord o bild illustrera hur du gör när du krokar. Jag tänkte börja med att lära dig hur man gör enkel krokmaska som du kan använda dig av till nästan allt som man kan hitta på. Endast fantasin sätter gränser. Jag har bla krokat mössor, vantar, halsdukar, handdukar, kuddar, filtar, kappor mm. Läs gärna igenom avsnittet förhandstips innan du börjar. Lycka till.Börja med att lägga upp ett antal luftmaskor som passar dig. Här gör du precis som när du virkar.När du lagt upp det antal luftmaskor du vill ha så går du ner i första luftmaskan och hämtar upp en ny maska. Fortsätt så och ta upp en maska i varje luftmaskbåge och låt alla sitta kvar på din nål.
Ta upp en maska i samtliga luftmaskbågar hela varvet ut. Detta är det så kallade framvarvet. När du tagit upp alla och de sitter på nålen så gör du ett omslag på nålen precis som bilden nedan visar.När du gjort ditt första omslag så går du igenom denna och endast en maska, den som sitter närmast på nålen. Detta är nu bakvarvet och det går ut på att du ska göra dig av med alla dina maskor som sitter på nålen igen. När du gått igenom första maskan gör du ett nytt omslag på nålen och så drar du igenom två maskor. Fortsätt så hela varvet ut tills du åter bara har en maska kvar på nålen. Om du har läst ordentligt nu så ser du att när man börjar på bakvarvet går man bara igenom en maska när man gjort sitt första omslag och därefter går man resten av varvet igenom två maskor.
Detta är helt rätt och viktigt att du kommer ihåg så du hela tiden har samma maskantal på ett varv. Kontrollräkna gärna ibland.
Nu kommer du till andra krokvarvet dvs efter ett framvarv och ett bakvarv. Vi börjar med den vanliga, enkel krokmaska och då går du ner i den lodräta maskbågen från föregående varv och hämtar upp en ny maska. Se bilden. Fortsätt så hela varvet ut. När du fått upp alla maskorna så gör du återigen ett bakvarv och kom då ihåg att efter första omslaget innan första maskan i vändningen är det endast en maska du förutom omslaget går igenom och därefter resten av varvet gör du omslaget och går sedan igenom två maskor.
När du kommit en bit på väg så ser du att arbetet vill rulla sig och då tror många att man gjort något fel. Det har du inte!! Såhär blir ditt arbete i nederkanten. Detta avhjälper du snabbt med att antingen pressa arbetet under en fuktig handduk eller ännu hellre så gör man ett eller ett par varv med virkade fasta maskor. Gör du till exempel en grytlapp så avslutar du hela arbetet med att virka ett eller ett par varv runt hela arbetet med fasta maskor och då får du ett stadigt arbete som inte rullar sig.

Hoppas jag lyckats inspirera dig till att börja med din nya hobby.

Nästa gång ska jag visa dig hur man ökar en maska på varvet och hur man avmaskar en maska.
På återseende och lycka till :-)


Lär dig kroka - förhandstips

Innan du börjar lära dig kroka ska du här få lite tips på vägen.När du börjar kan det vara lämpligt att börja med en grytlapp eller halsduk eller dylikt som inte är för avancerat. I sådana fall så behöver du inte springa iväg o köpa dig en dyr kroknål utan du kan mycket väl börja med en vanlig virknål. Se bara till att tumgreppet på virknålen inte är för klumpigt då maskorna måste kunna glida av nålen. Överst i bild har du en kroknål och underst en virknål.När man krokar så består ett krokvarv av två varv dvs ett framvarv och ett bakvarv. Ta därför en nål som är 1-1.5ggr större än vad garnet kräver. På denna bilden står det att lämplig sticka är 3-3.5 och det innebär att kroknål eller virknål nr 5 blir perfekt. Det är viktigt att inte ha för liten nål för att du ska kunna få in nålen i maskan på nästa varv om då garnet är för fast krokat.En annan viktig sak är att om du är van att virka så blir det att man gärna tar virkgreppet men det är i detta fall helt fel. Du måste hålla nålen som jag gör på bilden. Ungefär som man håller i en kniv när man äter. Orsaken är bla att arbetet ofta blir ganska tungt och när du ska ner i maskan för att hämta upp nya maskor är vinkeln något annorlunda än när du virkar. Detta kan vara ganska krångligt i början då man känner sig helt avig i att hålla på det viset. Var dock envis det tjänar sig snart!

Innan du går vidare och ska lära dig kroka får du fundera om du verkligen vill detta då det finns en alvarlig biverkning med att kunna denna teknik. Man blir BEROENDE!!!! Det är så himla roligt och det är svårt att slita sig ifrån. Plötsligt inser man att det finns inga väntrum eller dötider om man råkar ha med sig ett litet projekt i väskan. All dötid förvandlas snart till kroktid :-)

Virkad sommarhattNu så är min kollegas hatt klar. Hon ville ha den  i samma färg som min men med ett bredare brätte. Jag gjorde den enligt beskrivningen lite längre ner på sidan men lade till någon ökning när det passade. Nu hoppas jag att det blir mycket sol så hon får användning för den i sommar. Även denna är virkad i mercangarn, marinblå.

Virka ett skärpStella behövde akut ett litet sött skärt att ha till sina tunikor och klänningar. Min fotomodell var inte lika villig idag och inte heller mitt fotoprogram då bilden blir på sidan hur jag än gör. Jag tog ett offwhite bomullsgarn och innan jag började så knyckte jag en massa pärlor av donnan och trädde på. Därefter la jag upp 12 lm och virkade sedan dbst alla varv-tot 8 dbst per varv. Lite när jag kände för det så drog jag in en pärla och virkade in den i skärpet.  Jag fortsatte så tills skärpet mätte 120 cm då jag avmaskade rakt av. Till detta gjorde jag långa fransar och satte på i båda sidorna. Blev ganska chict i alla fall.

Projekt

Försöker få ihop flera projekt nu. En kollega till mig ville också ha en hatt men med större brätte. Det blev en akutbeställning på garn då jag inte har så det räcker.
En annan kollega har bett  mig  hjälpa henne sticka upp två tröjor som hon har köpt garn och mönster till men som hon inte själv blir färdig med. Den första som jag har börjat med är en mönsterstickad kofta. 
Samtidigt har jag börjat kroka en kappa till mig själv i ett underbart stålblått garn som jag köpt i USA. Jag kommer inte att kroka den som den andra vuxenkappan utan kör med enkel krokmaska hela vägen samt att jag gör den inte lika figusydd. Jag har hittat ett mönster på drops som gäller en virkad kappa vilken påminner om odd mollys grandma coat. Bara för att göra den till min egen så ändrar jag i mönstret och krokar den istället  http://garnstudio.com/lang/se/visoppskrift.php?d_nr=102&d_id=28&lang=se .  Det ska bli spännande och se hur den blir. Hoppas nu garnet räcker för det blir för dyrt och för långt att åka till USA för att komplettera.
Ha en underbar söndag alla för vädret är ju underbart. Själv har jag jour idag med 12 tim så förhoppningsvis blir det lite tid övet till något av de små projekten.

Virkad väskaSå här blev väskan jag virkade till mig själv. Jag passade på att virka en matchande hatt till den också. Nu ska jag bli riktigt tjusig

PippitröjaSå här tjusig  och glad blev en liten tös som hade beställt en pippitröja. Man kan inte annat än bli glad när en så här söt sessa springer runt i ens kreation. Tusen tack till Livias föräldrar för de fina bilderna

PippitröjaJag gjorde en pippitröja i garnet Mercan ecru istället och den blev mycket finare tycker jag då den är mer offwhite än den andra jag gjorde i mjukisgarnet. Supermjuk är den också så man kan utan bekymmer vara "naken" under. Detta garn har blivit en favorit till barnsaker då det dels är så mjukt men också för att du tvättar det i maskin på 40 grader så det tåler att lekas i.

RSS 2.0