Mönster virkade converse

 

 

 

VIRKADE BASKETSKOR FÖR BABY

 

Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) Super Soft Cotton Ca 8(9)10 cm

arb=arbetet, lm=luftmaska, hst=halvstolpe, mb=maskbåge, fm=fast maska, m=maska, mf=mönsterfärg, bf=bottenfärg, tills=tillsammans, sm=smygmaska

Fasta maskor (fm): Nedtag i nästa m, omslag, dra igenom garnet (= 2 m på nålen), omslag, dra garnet genom båda m. 2 fm tills: Nedtag i nästa m, omslag, dra igenom garnet, nedtag i nästa m, omslag, dra igenom garnet (= 3 m på nålen), omslag, dra garnet genom alla m. Halvstolpe (hst): Omslag, nedtag i nästa m, omslag, dra igenom garnet (= 3 m på nålen), omslag, dra garnet genom alla m.

 

Sula:

Lägg med virknål nr 3.5 och bf upp 18 lm. Varv 1: Börja i 3:e lm och virka 1 hst i varje lm, men i sista lm virkas 4 hst (ökning för tån), fortsätt virka 1 hst i varje lm på andra sidan om lm-kedjan, i sista lm virkas 2 hst (ökning för häl), sluta med 1 sm i 2:a lm.

Varv 2: Virka 2 lm, 1 hst i 1:a hst, 2 hst i 2:a hst, sedan 1 hst i varje hst fram till tån, där virkas 2 hst i vardera av de 4 mittersta hst (tån), fortsätt virka 1 hst i varje hst på andra sidan, i de 2 sista hst virkas 2 hst i varje hst (häl), sluta med 1 sm i 2:a lm i början av varvet.

Varv 3: Virkas lika som varv 2. ( ibland gör jag ett litet varv mellan varv 3 och 4 som består av en fm i alla maskor för att få lite större sko)

Varv 4-5 (sulans sidokant): Virka 2 lm, sedan 1 hst i varje hst (utan ökningar) med nedtag i bakre mb samt mb på baksidan av arb (mb från varvet innan), sluta varje varv med 1 sm i 2:a lm i början av varvet. Ta av garnet och fäst trådarna.

Man kan även byta ut varv 4 -5 (sulans sidokant) med varv 4-7 och välja göra dem i fm istället för hst för att få en stadigare sko vilket jag tycker är bäst 

Tå: 

Tån börjar virkas i de 5 mittersta m på sulans ena kortsida.

Varv 1: Virka 2 fm i första msk och i sista msk = 7 msk

 Varv 2: Virka 2 fm i första och sista varvet = 9 msk

Varv 3: 1 fm i varje fm =9 msk i 8 varv

Tag av garnet och byt till färgen som skon ska ha och virka fm i fm i totalt 12 varv. Maska av

sy fast tungan i de 7 fm närmast den på båda sidorna. på själva sulkanten

Skoskaft: Varv 1:  Virka fm i alla msk även i den första dvs den 7:e från tungan så att både tungan och skon delar på första maskan.

Varv 2 virka fm i samma fm som förra varvet

Varv 3 till 12 en fm i varje men minska en msk i början av varje varv. Du kommer slutligen att ha ca 25 msk kvar totalt när skon är färdig vilket är lagom bredd för en babyfot

Skosnöre: Klipp 1 tråd ca 130-150 cm lång, gör en snodd genom att först tvinna den enkla tråden hårt och sedan vika den dubbel så den snurrar ihop sig. Knyt en knut i ändarna. Alternativ 2 virka en lång rad med luftmaskor till passande längd. Trä i snodden som skosnöre.

Märke: Lägg upp 2 lm med bf, virka 8 fm i 2:a lm, sluta med 1 sm i 1:a fm. Ta av och fäst garnet. Sy några stygn till en stjärna med mf  och sy fast märket på skons utsida. Sy i med svart tråd en söm strax vid övergången mf och bf samt mittemellan mf och sulans botten. se bild.

 

Här får ni min tolkning av de virkade converse skorna som jag hade lovat. Jag har valt att virka en tunga också till skillnad från de mönster man annars hittar  för att få skon så likt en riktig converse som möjligt. Välj själv om du vill sluta skon efter minskningarna för att få den låga versionen eller alternativt lägg till några varv så du får den höga modellen. Jag har även ökat på sulans första msk till 22 och fortsatt utifrån det för att göra en dagissko när barnet blivit så stort. För att förhindra att skon blir hal kan man på bla panduro köpa gummimassa till att sätta under tex skor.

 

Lycka till och hör av er om det hänger upp sig för er. Jag är inte så duktig på att skriva mönster så jag hoppas ni tar er igenom det i alla fall :-)

 
 

 

 
 

Kommentarer
Postat av: Victoria

Hejsan!
Vilka fina! Jag kanske missade men vilken storlek är dessa gjorda i? :) Tack på förhand!
Mvh / Victoria

Svar: De passar upp till ca 12cm mvh tina
nines-design

2014-11-04 @ 10:48:39
URL: http://victoriacorner.blogspot.se
Postat av: lina

Hej Tina! Vilken fantastisk blogg för en som precis fastnat i virkträsket. Har du några tips till mig som vill virka dessa fast i stl 14 cm till min son? Är ännu inte riktigt haj på hur man förstorar mönster lite.

Svar: Börja med 22 luftmaskor och fortsätt utifrån det eller välj ett tjockare garn 😊
nines-design

2015-03-11 @ 21:32:01
Postat av: Anonym


Vad betyder bf när du ska lägga upp lm till conversen? Tack för att du delar med av mönstrena.

Svar: Bottenfärg :)
nines-design

2015-09-18 @ 14:44:51
Postat av: Anonym

Önskar mönster på vuxna convers

Svar: Det är egentligen bara att ta ett tjockare garn så blir skon automatiskt större. Testa dig fram vilken tjocklek du behöver. De blir snabbt mycket större av att du tar tjockare garn mvh tina
nines-design

2015-11-06 @ 10:10:16
Postat av: Anonym

Önskar mönster på vuxna convers

Svar: Du lägger upp önskat antal lm som vanligt. Varv 1 = en rad fm. Varv 2 fm i bakersta maskbågen samt bakersta maskbågen på lm raden du la upp. Det ser konstigt ut första varvet men sen fortsätter du med fm i bakersta maskbågen o i den bågen från förra varvet du inte virkat i. Avsluta när grytlappen fått önskad längd med ett varv fm genom båda maskbågar istället för i den bakre mvh tina
nines-design

2015-11-06 @ 10:10:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0