Äpplemos med känsla av vanilj

Du behöver
- 2 kg äpplen
- 600 g socker
- 2 dl vatten
- 1 tsk citronsyra
- (ev 2 krm natriumbensoat)
- 1/4 vaniljstång
Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten. Tillsätt socker och koka upp. Låt moset koka samman tills det är slätt, rör då och då så det inte bränns.
Ta av från värmen och rör i två kryddmått natriumbensoat.
Slå upp mostet i väl rengjorda och värmda burkar eller låt svalna och packa i plastpåsar för förvaring i frys. (I frysen behövs inget konserveringsmedel.)
Tips: Detta receptet ger ett ganska sött äppelmos som påminner om det mos du köper i butik. Sockermängden behövs för att konservera moset som annars lätt blir dåligt. Vill du ha ett mindre sött mos kan du frysa det. Om du fryser moset kan du minska sockermängden till 200-300 g men då får du också ge lite avkall på den goda smaken :-)