Lär dig kroka - förhandstips

Innan du börjar lära dig kroka ska du här få lite tips på vägen.



När du börjar kan det vara lämpligt att börja med en grytlapp eller halsduk eller dylikt som inte är för avancerat. I sådana fall så behöver du inte springa iväg o köpa dig en dyr kroknål utan du kan mycket väl börja med en vanlig virknål. Se bara till att tumgreppet på virknålen inte är för klumpigt då maskorna måste kunna glida av nålen. Överst i bild har du en kroknål och underst en virknål.



När man krokar så består ett krokvarv av två varv dvs ett framvarv och ett bakvarv. Ta därför en nål som är 1-1.5ggr större än vad garnet kräver. På denna bilden står det att lämplig sticka är 3-3.5 och det innebär att kroknål eller virknål nr 5 blir perfekt. Det är viktigt att inte ha för liten nål för att du ska kunna få in nålen i maskan på nästa varv om då garnet är för fast krokat.



En annan viktig sak är att om du är van att virka så blir det att man gärna tar virkgreppet men det är i detta fall helt fel. Du måste hålla nålen som jag gör på bilden. Ungefär som man håller i en kniv när man äter. Orsaken är bla att arbetet ofta blir ganska tungt och när du ska ner i maskan för att hämta upp nya maskor är vinkeln något annorlunda än när du virkar. Detta kan vara ganska krångligt i början då man känner sig helt avig i att hålla på det viset. Var dock envis det tjänar sig snart!

Innan du går vidare och ska lära dig kroka får du fundera om du verkligen vill detta då det finns en alvarlig biverkning med att kunna denna teknik. Man blir BEROENDE!!!! Det är så himla roligt och det är svårt att slita sig ifrån. Plötsligt inser man att det finns inga väntrum eller dötider om man råkar ha med sig ett litet projekt i väskan. All dötid förvandlas snart till kroktid :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0