Lär dig kroka, enkel krokmaska. Steg 1

Välkommen igen här ska jag på ett enkelt sett försöka med ord o bild illustrera hur du gör när du krokar. Jag tänkte börja med att lära dig hur man gör enkel krokmaska som du kan använda dig av till nästan allt som man kan hitta på. Endast fantasin sätter gränser. Jag har bla krokat mössor, vantar, halsdukar, handdukar, kuddar, filtar, kappor mm. Läs gärna igenom avsnittet förhandstips innan du börjar. Lycka till.



Börja med att lägga upp ett antal luftmaskor som passar dig. Här gör du precis som när du virkar.



När du lagt upp det antal luftmaskor du vill ha så går du ner i första luftmaskan och hämtar upp en ny maska. Fortsätt så och ta upp en maska i varje luftmaskbåge och låt alla sitta kvar på din nål.
Ta upp en maska i samtliga luftmaskbågar hela varvet ut. Detta är det så kallade framvarvet. När du tagit upp alla och de sitter på nålen så gör du ett omslag på nålen precis som bilden nedan visar.







När du gjort ditt första omslag så går du igenom denna och endast en maska, den som sitter närmast på nålen. Detta är nu bakvarvet och det går ut på att du ska göra dig av med alla dina maskor som sitter på nålen igen. När du gått igenom första maskan gör du ett nytt omslag på nålen och så drar du igenom två maskor. Fortsätt så hela varvet ut tills du åter bara har en maska kvar på nålen. Om du har läst ordentligt nu så ser du att när man börjar på bakvarvet går man bara igenom en maska när man gjort sitt första omslag och därefter går man resten av varvet igenom två maskor.
Detta är helt rätt och viktigt att du kommer ihåg så du hela tiden har samma maskantal på ett varv. Kontrollräkna gärna ibland.




Nu kommer du till andra krokvarvet dvs efter ett framvarv och ett bakvarv. Vi börjar med den vanliga, enkel krokmaska och då går du ner i den lodräta maskbågen från föregående varv och hämtar upp en ny maska. Se bilden. Fortsätt så hela varvet ut. När du fått upp alla maskorna så gör du återigen ett bakvarv och kom då ihåg att efter första omslaget innan första maskan i vändningen är det endast en maska du förutom omslaget går igenom och därefter resten av varvet gör du omslaget och går sedan igenom två maskor.




När du kommit en bit på väg så ser du att arbetet vill rulla sig och då tror många att man gjort något fel. Det har du inte!! Såhär blir ditt arbete i nederkanten. Detta avhjälper du snabbt med att antingen pressa arbetet under en fuktig handduk eller ännu hellre så gör man ett eller ett par varv med virkade fasta maskor. Gör du till exempel en grytlapp så avslutar du hela arbetet med att virka ett eller ett par varv runt hela arbetet med fasta maskor och då får du ett stadigt arbete som inte rullar sig.

Hoppas jag lyckats inspirera dig till att börja med din nya hobby.

Nästa gång ska jag visa dig hur man ökar en maska på varvet och hur man avmaskar en maska.
På återseende och lycka till :-)


Kommentarer
Postat av: Tina J

Har provat och provat men jag "tappar" maskor någonstans :( Började med 12 st och efter 5-6 varv hade jag 8 maskor ......

2011-07-17 @ 21:34:55
Postat av: Tina

Tina då har du förmodligen glömt den sista maskan i framvarvet på varje varv. Lutade arbetet inåt på vänster sida? Tänk på att sista maskan är ju in luftmaskbågen längst ut på arbetet den ser inte ut som de andra lodräta maskorna. Titta på min sista bild där jag kommit en bit o det har börjat rulla sig.

2011-07-18 @ 08:39:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0